5 biztos jele annak, hogy könyvelőt kell váltani!

A biztos, és szakmai értékteremtésre koncentráló üzletmenethez elengedhetetlenül szükséges, hogy a vállalkozás könyvelési, adminisztráció tevékenysége és hivatalos szervek fel történő adatszolgáltatása folyamatos és zökkenőmentes legyen. Sok vállalkozó azonban nem realizálja azokat a figyelmeztető jeleket, melyek alapján megfelelő szakember mellett kellene letenni a voksát, a jelenlegi szolgáltatója helyett.1. jel: esetleges a kommunikáció

Ha Ön és könyvelőjének kapcsolat egyirányú jeleket mutat, akkor az felvet bizonyos kapacitásbeli kérdéseket. A könyvelőnek az általa meghatározott időtartamokban és formában elérhetőnek kell lenni, és az ügyfél által igényelt információkat időben biztosítania kell.


2. jel: a proaktivitás hiánya

Mindenkivel előfordult már, hogy elfeledkezett egy határidőről vagy váratlanul érte egy esemény. Egy megbízható könyvelési szolgáltató már előre gondolkodik, felkészíti ügyfelét az előtte álló időszak feladataira és kötelezettségeire.


3. jel: túlzott adminisztratív fókusz

Sok esetben tapasztaljuk, hogy bár az elvégzett könyvelési, munkaügyi feladatok szabályszerűek, ám mégsem fedik az adott vállalkozás körülményeit életszerűen. Az ügyfél akkor tudja igazán kamatoztatni egy könyvelőirodával való együttműködés előnyeit, ha az ismeri és érti cégének üzletmenetét.


4. jel: mikor már nem tudni ki dolgozik kinek

Ön telefonál vagy ír levelet a hatóságoknak, hogy bizonyos információkat megszerezzen? Több munkaórát tölt el a szakmai értékteremtés helyett azzal, hogy könyvelője számára anyagokat állítson össze vagy készítsen elő? Tévedés ne essék, a könyvelési szolgáltatás egy kétoldalú viszony, ahol mindkét fél együttműködésére szükség van, de az arányoknak közel sem elhanyagolhatóak.


5. jel: bizalom hiánya

Amikor Ön órákat tölt el az internet előtt, és jogszabályokat bogarászva ellenőrzi könyvelőjének aktuális tanácsának érvényességet, az bizony igencsak aggasztó jelenség. A bizalom hiánya származhat korábbi hibákból vagy a szolgáltató bizonyos kérdésekben mutatott bizonytalanságból. Természetesen egy jó irodánál is előfordulhat, hogy csípőből nem tudnak egy kérdésre 100%-os választ adni, de ha pár órán belül nem érkezik szakmailag is alátámasztott álláspont, az minimum gyanús.


Konklúzió

Ha a felsorolt tényezők közül 1-2 már jelen van Ön és könyvelőjének viszonyában, akkor érdemes megfontolni, hogy biztos a legmegfelelőbb szolgáltatót választottuk-e? 2 feletti jelenség esetén pedig mindenképpen tanácsoljuk egy professzionális irodával való együttműködést, az Ön üzletének biztonsága érdekében.


A 3RATIO esetében igyekszünk a fenti hibák mindegyikét eliminálni. Amennyiben Ön is szeretné elkerülni őket, és teljes mértékben a szakmai értékteremtésre koncentrálni, akkor kérje ajánlatunkat!


#könyvelés #számvitel #könyvelőiroda