A végjátékot is le kell játszani!

Bizonyára sokak előtt ismert, hogy a Mount Everestet csapatával, Edmund Hillary mászta meg elsőként 1953-ban. Ez azonban csak félig igaz! A csúcsot többen elérték már korábban, csak a Hillery-ék voltak az elsők, akik élve le is tudtak jönni a hegyről.


Ha egy vállalkozás nehézségekbe ütközik, néha jobb egy helyes döntéssel, még a nagyobb veszteségek előtt kiszállni a tevékenységből. Ezt a lehetőséget sokan elmulasztják és vállalkozásukhoz ésszerűtlenül ragaszkodva, egyre nagyobb pénzügyi mínuszba kergetik magukat.


A vállalkozások kockázata kétirányú. Az egyik a külső okok, amelyekhez a legtöbb vállalkozás csak alkalmazkodni tud. A belső okok egy része kezelhető, más része viszont olyan lehet, amelyet nem lehet gazdaságosan megoldani.


A jelenlegi COVID helyzetben számos vállalkozás nézz szembe megoldhatatlannak tűnő problémákkal. Ezek „nézegetése” és eltűrése helyett, egy megalapozott döntés néha jelentős összegek elvesztésétől mentheti meg a vállalkozást.A figyelmeztető jelek:

  1. Piaci kereslet általános visszaesése,

  2. a bevételek drasztikusan csökkennek,

  3. a cég erőforrás tartalékai megcsappannak,

  4. folyamatos fizetési nehézségek támadnak,

  5. a vagyon túlságosan leterhelt külső adósságokkal.

Ha valaki úgy dönt, hogy a továbbiakban nem finanszírozza a túlzottan kockázatossá vált vállalkozását jobb, ha a végelszámolást (tevékenységzárást) tűzi ki célul. Ez lényegesen előnyösebb, mint a fizetésképtelenség miatt elrendelt felszámolás. Ezért a következőkben a végelszámolás főbb alappontjaira koncentrálunk:

  1. A végelszámolás alatt a vállalkozás jogilag még működik, tevékenységeit folytathatja.

  2. Nagyon fontos a követelések és kötelezettségek számbavétele MÉG a végelszámolás elhatározása előtt.

  3. A végelszámoló személyét általában az adott vállalkozás biztosítja, azonban rutinos, végelszámolásban járta szakember nélkül NEM tanácsos megkezdeni a folyamatot.

  4. Lehetőleg olyan szakember-csapatot válasszuk, amelynél a gazdasági, jogi és számviteli ismeretek egyben megvannak, biztosítva ezzel a problémamentes lezárást.

Összegezve egy nem megtervezetten végrehajtott végelszámolás gyakran torkollik felszámolásba, amely általában magában rejti a hatóságokkal és a hitelezőkkel felmerülő problémákat. Tanácsos a bajt idejében felismerni és lépéseket tenni annak elkerülésére. A 3RATIO felkészült szakemberei képesek a vállalkozások tevékenységzárását a fenti kérdések együttes kezelésével, a legkevesebb problémával kezelni.


Amint ezt Hillary óta tudjuk:

„A hegyeket nem elég megmászni, azokról egészségesen és emelt fővel le is kell tudni jönni!”


#könyvelés #vállalkozás #adózás #pénzügy