Júliustól komoly problémákat okozhatnak az új szabályok a vállalkozóknál!

Ezek a 2020. július 1-től érvénybe lépő számlázási szabályok legfontosabb fejleményei. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen változásokat és következményeket kell a hazai vállalkozóknak figyelembe venniük!


A változások két lépésben valósulnak meg. 2020. július 1. után megszűnik a számlánkénti 100 000 forintos áfahatárra vonatkozó előírás. Ez azt jelenti, hogy minden hazai illetőségű adóalany köteles a kiállított számlának az adatait a NAV részére is eljuttatni. Ide tartoznak azok a számlák is melyekben Áfa nem kerül felszámításra. Ez a kötelezettség minden vállalkozót érint, még a katás, valamint kis értékben és ritkán számlázókat is.

Következő lépésben pedig 2021.01.01. naptól kezdődően a számla értékétől, valamint a vevő adózási státuszától függetlenül minden számlának be kell kerülnie NAV rendszerébe.


Ez a gyakorlatban azt okozza, hogy a számlatömböt használó vállalkozók számára júliustól többszörös idő – és energiaráfordítást követel a változásoknak való megfelelés, hiszen a NAV online rendszerébe is jelenteni kell a dokumentumok tartalmát. Habár számos a hatósági felületen és fórumon propagálták, hogy az Adóhatóság online rendszerivel és megoldásaival könnyen és gyorsan megfelelhetünk a követelményeknek, azért ez mégsem teljesen valós megállapítás.


Ha valakinek nincs napi gyakorlata az ilyen típusú adminisztratív rendszerek vagy számlázáshoz köthető online megoldások terén, akkor az első időben igencsak meg fog szenvedni annak kezelésével. Olyannyira, hogy azon vállalkozók esetében, akiknek számára ez a művelet sok tanulással és gyakorlással nem válik rutinszerű cselekedetté, azok hosszú ideig többleterőforrásokat fognak erre a tevékenységre elfogyasztani. Emiatt jelentős időtől esnek majd el, amiben vállalkozásuk alaptevékenységének végzésére koncentrálhatnának. Ne felejtsük el azt sem, hogy a műveletek hibás elvégzése súlyos, akár százezres nagyságrendű büntetésekhez is vezethet!


A fenti gondolatok értelmében könnyű belátni, hogy egy vállalkozás életében sokkal költséghatékonyabb egy megbízható szakértőre bízni a számlázást 2020 júliusától. 3RATIO kollégái gyorsan, hibamentesen, minden előírásnak megfelelően elvégzik ezeket a teendőket, míg Ön stressz mentesen koncentrálhat vállalkozásának pénztermelésére és fejlődésére.


Ne késlekedjen, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy a számlázással kapcsolatos feladataik terén is támogathassuk Önt!


#könyvelés #vállalkozás #áfa #számlázás